Veiligheid en duurzaamheid

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 08 Veiligheid en duurzaamheid

Hoofdactiviteit (rol): 1. Regisseren en faciliteren van veiligheid en leefbaarheid door en met inwoners, bedrijven en partners

Handhavingsuitvoeringsplan 2020

Resultaten conform het Handhavingsuitvoerings­plan

Het Handhavingsuitvoeringsplan (HUP) is in januari door het college vastgesteld. De uitvoering van het plan verloopt volgens schema.

Uitvoeringsplan integrale veiligheid 2020-2021

Resultaten conform het uitvoeringsplan integrale veiligheid

Het Uitvoeringsplan Integrale Veiligheid is in februari door het college vastgesteld. De uitvoering van het plan verloopt volgens schema.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Bepalen van randvoorwaarden om veilig te kunnen wonen, werken en recreëren

Handhavend optreden met het oog op openbare orde en veiligheid

Voortgangsrapportage over inzet en prioriteiten op basis van Uitvoeringsplan inte­grale veiligheid en Handhavings­uitvoeringsplan

Maandelijks wordt met de portefeuillehouders de voortgang besproken en wordt bijgestuurd waar nodig. Daarbij wordt voor handhaving jaarlijks, samen met vergunningverlening, een jaarverslag vergunningverlening toezicht en handhaving (VTH) gemaakt. Het jaarverslag 2019 wordt in het tweede kwartaal aangeboden aan het college en de raad.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Regisseren en faciliteren van initiatieven die bijdragen aan een duurzame en energieneutrale gemeente

Continueren uitrol elektrische laadpalen

Nieuwe concessie voor elektrische laadpalen

Er wordt gewerkt aan een opvolgende concessie voor laadpalen om de huidige, die dit jaar afloopt, te vervangen. Deze uitvraag wordt in samenwerking gedaan met een aantal andere gemeenten. Resultaten worden verwacht in het najaar van 2020. Parallel hieraan wordt er door de gemeente een onderzoek verricht naar een optimale laadpalenstrategie voor de gemeente.

Duurzaam en doelmatig be­heer en onderhoud van hemelwater­afvoer en riolering

Uitvoering conform Gemeentelijk Rioleringsplan 2018 - 2021

De uitvoering van het onderhoud vindt plaats op basis van het vastgestelde beheerplan. De voor de uitvoering benodigde aanbestedingen zijn gedaan. Het werk wordt binnen het beschikbare budget gerealiseerd.

Faciliteren van verdere ontwikkeling van lokale warmtenetten en een regionaal warmtenet binnen de glastuinbouwge­bieden in Lansinger­land en Pijnacker-Nootdorp

Warmte Samenwerking Oostland

Waar de gemeente werkt aan lokale warmtenetwerken richt de warmtesamenwerking Oostland zich op de aansluiting op het regionale warmtenet. De eerste besluitvorming zal dit jaar plaatsvinden. De warmtevraag in Oostland is in beeld gebracht. Per buurt is in beeld gebracht wat het benodigd vermogen is en op welke bron (geothermie of restwarmte) deze buurt aangesloten kan worden. Voor Oostland is hiermee inzichtelijk wat de warmtevraag is. Met deze kennis wordt met EZK/Gasunie/Provincie gesproken voor aansluiting op het regionale warmtenet. De inzichten per buurt zijn tevens de eerste aanzet voor de gemeentelijke transitievisie warmte.

Voortgangsrapportage over inzet en prioriteiten conform plan van aanpak verduur­zaming warm­tevoorziening

De gemeente is in samenwerking met de Warmte Samenwerking Oostland haar positie aan het innemen voor een aansluiting op het regionale warmtenet in Zuid-Holland. De Energiemix geeft richting aan de lokale en regionale warmtebronnen. Lokaal zijn 2 opsporingsvergunningen verleend voor het verder onderzoeken en uitwerken van geothermiebronnen, tegelijkertijd worden lokale netwerken onderzocht en uitgewerkt. De eerste besluitvorming rondom het regionale warmtenet wordt dit jaar verwacht.

Invoeren Omgekeerd Inzamelen volgens Uitvoeringsplan Grip op Grondstoffen

Uitrol Omgekeerd Inzamelen in vervolgwijken; meer grondstoffen, minder restafval

Op 31 maart 2020 is voor de wijken waar met minicontainers wordt ingezameld een concept-locatieplan vastgesteld. Het locatieplan is per 15 april ter inzage gelegd. Na het verwerken van de inspraakreacties kan vanaf het derde kwartaal van 2020 met de invoering van HNI in deze wijken worden gestart. Ook in de wijken waar met ondergrondse containers wordt ingezameld zal de invoering van HNI vanaf het derde kwartaal van 2020 worden opgepakt.

Opstellen Energietransitieplan, inclusief uitvoeringsprogramma

Een vastgesteld Energietranistieplan om te komen tot een energienietrale gemeente in 2050

Het Energietransitieplan is onze invulling van de transitievisie warmte. Naast warmte gaat het ook over elektriciteit. Alle data zijn in beeld gebracht en is middels de concept Energiemix door de raad als basis voor het gesprek met de samenleving vastgesteld. Op basis van de energiemix is ambtelijk een eerste aanzet gemaakt voor de transitievisie warmte. Dit is vooral nodig voor het inzichtelijk maken van de warmtevraag naar restwarmte. De volgende stap is de participatie. Het participatieplan is door de raad vastgesteld. Door de coronacrisis kan de voorgestelde wijze van participatie niet plaats vinden. Gezocht wordt naar alternatieven. We verwachten dat participatie met partners via online bijeenkomsten kan plaatsvinden. Met de samenleving zal dit lastiger worden. Het proces loopt dan ook enige vertraging op.

Samenwerken Regionale Energie Strategie MRDH

Regionale Energie Strategie MRDH

Sinds begin 2019 werkt de gemeente samen met de overige gemeenten van de MRDH regio aan het opstellen van een Regionale Energie Strategie (RES). Deze RES vormt het openingsbod aan het Nationaal Programma RES en geeft inzicht in de hoeveelheid energie die in deze regio nodig is en redelijkerwijs opgewekt kan worden in 2030 en daarna. In 2020 wordt een concept RES aangeboden aan het Rijk, die aangescherpt wordt in een definitieve versie in 2021. De concept RES verschijnt in het tweede kwartaal van 2020. De inzet van de gemeente is gebaseerd op de energiemix, met als voorbehoud dat deze nog ter inspraak aan onze inwoners wordt voorgelegd.

Uitvoeren beheer en onderhoud gemalen in de gemeenten Delft en Leidschedam-Voorburg volgens de Gemeenschappelijke regeling samenwerking gemalen en persleidingen stedelijk afvalwater

Uitvoering conform Gemeenschappelijke regeling

De gemeenschappelijke regeling voor het NAD is op 1 januari 2020 formeel van start gegaan. Voor 2020 zijn er met de deelnemers DVO's afgesloten.