Ruimte en wonen

Activiteit

Resultaat

Toelichting status

Programma: 01 Ruimte en wonen

Hoofdactiviteit (rol): 1. Bepalen en faciliteren ruimtelijke kwaliteit voor aantrekkelijke (woon-) omgeving

Bestemmingsplannen tijdig actuali­seren.

Ontwerpbestemmingsplan Ruyven-Zuidpolder

De visieverkenning is in september 2019 door de raad vastgesteld. Vervolgens heeft de visieverkenning zes weken ter inzage gelegen. Er zijn veel reacties vanuit het gebied ontvangen. Met diverse betrokkenen heeft een gesprek plaatsgevonden. De reacties worden momenteel beantwoord. Het ontwerpbestemmingsplan wordt naar verwachting na de zomer van 2020 ter vaststelling aan de raad aangeboden.

Bestemmingsplannen conform jaarplanning bestemmingsplannen 2020

Ieder jaar wordt een planning opgesteld waarin is weergegeven aan welke bestemmingsplannen wordt gewerkt en wanneer deze plannen aan het college en de raad worden aangeboden. Deze planning is in april afgerond. Dat is twee maanden later dan gepland. Voor de uitvoering van de werkzaamheden is deze vertraging geen probleem.

Opstellen documenten ter uitvoering van de Wet vergunningverlening, toezicht en handhaving

Beleidsplan Vergunningverlening

In oktober 2019 heeft het college het beleidsplan Vergunningverlening 2019-2022 vastgesteld. Aansluitend zijn zowel de gemeenteraad als de provincie geïnformeerd.

Jaarverslag Vergunningverlening

Het jaarverslag vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) over 2019 is in voorbereiding en is voor de zomer vastgesteld door het college. Dit is iets later dan de geplande vaststelling in maart.

Opstellen visieverkenningen volgens de methodiek bestemmingsplan 2.0 (uitnodigingsplanologie)

Visieverkenning Duurzame Glastuinbouwgebie­den

Voor deze visieverkenning is nog geen planning gemaakt. Dat komt omdat eerst de uitwerking van het Werkboek Oostland (zie programma 2) moet worden afgerond. De resultaten hiervan worden meegenomen bij het opstellen van de visieverkenning. Verwachting is dat de visieverkenning niet eerder dan in het vierde kwartaal aan de raad kan worden aangeboden.

Uitvoeren programmaplan Omgevingswet

Pilot Omgevingsplan Tolhek (127-'19)

Overeenkomstig het Plan van Aanpak Omgevingsplannen wordt gewerkt aan de eerste pilot. Voor de wijk Tolhek zal een omgevingsplan worden gemaakt in plaats van een bestemmingsplan. Daarmee kunnen we ervaring op doen met de nieuwe Omgevingswet. De voorbereiding van deze pilot, waaronder het selecteren van het stedenbouwkundig bureau, heeft meer tijd gekost dan verwacht. Het plan wordt daarom niet rond de zomer, maar aan het eind van het jaar aan de raad aangeboden.

Monitor activiteiten voorbereiden invoering Omgevingswet

In juni 2019 heeft de raad het programmaplan Omgevingswet ontvangen. Het programmaplan schetst en coördineert de manier waarop de gemeente zich voorbereid op de inwerkingtreding van de Omgevingswet. De monitor laat zien welke activiteiten, in relatie tot het programmaplan, in 2019 hebben plaatsgevonden om het bestuur en de organisatie voor te bereiden op de komst van deze nieuwe wet. Het opstellen van de monitor heeft vertraging opgelopen, en wordt voor de zomer 2020 ter informatie aan de raad aangeboden.

Plan van Aanpak Omgevingsplannen

Het Plan van Aanpak Omgevingsplannen is in het eerste kwartaal 2020 vastgesteld door het directieteam. Momenteel wordt gewerkt aan de uitvoering van dit document, onder andere door de pilot Tolhek, waar een omgevingsplan voor wordt voorbereid.

Routekaart digitaal stelstel Omgevingswet

Het plan van aanpak Implementatie Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) maakt deel uit van het programma Omgevingswet. Het plan van aanpak is vastgesteld door het DT in januari 2020. Momenteel wordt het plan van aanpak volgens planning uitgevoerd.

Verbeteren ruimtelijke kwaliteit

Gebiedsvisie Hart van Nootdorp (brandweerlocatie Nootdorp e.o.)

In februari 2019 heeft de raad ingestemd met de startnotitie voor de gebiedsvisie Hart van Nootdorp. Besloten is te starten met een Nota van Uitgangspunten die de kaders en ambities geschetst voor de uiteindelijke gebiedsvisie. In november 2019 heeft de raad de Nota van Uitgangspunten voor Hart van Nootdorp behandeld. De raad heeft toen verzocht de Nota van Uitgangspunten later opnieuw aan te bieden met verdere afweging over de locatiekeuze voor de nieuwe sporthal Jan Janssenhal. Hiervoor zijn twee scenario's met afwegingskader uitgewerkt. Samen met de Nota van Uitgangspunten wordt dit in juni 2020 ter besluitvorming aan de raad voorgelegd. Daarna stellen we één gebiedsvisie op, welke we eind 2020 ter besluitvorming willen voorleggen aan de raad.

Ontwerp Bestemmingsplan Boezem West (117-'19)

Met dit bestemmingsplan wordt het bedrijventerrein Boezem West van een actuele juridische regeling voorzien. De planning van dit bestemmingsplan is afhankelijk van de uitvoering van het Plan van Aanpak toekomstbestendigheid Boezem West (zie programma 2). Met name de ruimtelijke visie waarin het genoemde Plan van Aanpak voorziet, vormt een uitgangspunt voor het bestemmingsplan. De planning voor het bestemmingsplan wordt gemaakt zodra bekend is wanneer deze ruimtelijke visie is afgerond.

Ontwerp Omgevingsvisie

In de Omgevingsvisie staat het beleid van de gemeente over de fysieke leefomgeving voor de lange termijn (tot 2050). De ambitie was om het ontwerp van de Omgevingsvisie rond de zomer 2020 vast te stellen. Het communicatie- en participatietraject kan vanwege de beperkende coronamaatregelen voorlopig niet starten. Daardoor vertraagt de vaststelling van de Omgevingsvisie. Een nieuwe planning wordt gemaakt zodra meer duidelijkheid is over het communicatie- en participatietraject.

Vastgestelde Omgevingsvisie

In de Omgevingsvisie staat het beleid van de gemeente over de fysieke leefomgeving voor de lange termijn (tot 2050). De ambitie was om de Omgevingsvisie in december 2020 vast te stellen. Het communicatie- en participatietraject kan vanwege de beperkende maatregelen voorlopig niet starten. Daardoor vertraagt de vaststelling van de Omgevingsvisie. Een nieuwe planning wordt gemaakt zodra meer duidelijkheid is over het communicatie- en participatietraject.

Voorontwerp Bestemmingsplan Klapwijk (127-'19)

Het bestemmingsplan voor de wijk Klapwijk is ouder dan tien jaar, een reden om het bestemmingsplan te herzien. De wijk kent echter een lage ruimtelijke dynamiek en het herzien van bestemmingsplannen ouder dan tien jaar is niet meer verplicht. Daarom is ervoor gekozen om dit jaar geen (voorontwerp)bestemmingsplan te maken voor Klapwijk, maar prioriteit te geven aan ontwikkelingsgerichte bestemmingsplannen zoals Hart van Nootdorp.

Voorontwerp Bestemmingsplan Koningshof (127-'19)

Het bestemmingsplan voor de wijk Koningshof is ouder dan tien jaar, een reden om het bestemmingsplan te herzien. De wijk kent echter een lage ruimtelijke dynamiek en het herzien van bestemmingsplannen ouder dan tien jaar is niet meer verplicht. Daarom is ervoor gekozen om dit jaar geen (voorontwerp)bestemmingsplan te maken voor Koningshof, maar prioriteit te geven aan ontwikkelingsgerichte bestemmingsplannen zoals Hart van Nootdorp.

Hoofdactiviteit (rol): 2. Regisseren van het woningenaanbod voor doelgroepen

In overleg met partners maatregelen uitwerken gericht op vermindering krapte in aanbod voor lokale doel­groepen

(ontwerp) Woonvisie Pijnacker-Nootdorp 2020-2023

Het ontwerp van de woonvisie is in februari 2020 door de raad vastgesteld. Hierin staat beschreven hoe de bestaande woonkwaliteiten behouden en versterkt kunnen worden en welke woningen we richting 2030 nog nodig hebben. In juni 2020 wordt de woonvisie ter vaststelling aan de raad aangeboden.

Lokale prestatieafspraken 2021

In januari 2020 zijn de prestatieafspraken (voor 1 jaar) met de woningcorporaties gemaakt. In de prestatieafspraken maken de corporaties en gemeenten afspraken over o.a. het huurbeleid en de inzet op doorstroming en leefbaarheid. Op 1 juli ontvangt de gemeente de biedingen van de woningcorporaties. Dit jaar is het bod gekoppeld aan de woningmarktafspraken met de regio en de nieuwe woonvisie. De verwachting is dat de raad de nieuwe (meerjarige) afspraken in december 2020 ontvangt.

Woonvisie Pijnacker-Nootdorp 2020-2030

Het ontwerp van de woonvisie is in februari 2020 door de raad vastgesteld. Hierin staat beschreven hoe de bestaande woonkwaliteiten behouden en versterkt kunnen worden en welke woningen we richting 2030 nog nodig hebben. De zienswijzen die tijdens de inzageperiode van zes weken zijn ontvangen, zijn samengevat en beantwoord in een Participatieverslag. Dit wordt betrokken bij het raadsvoorstel tot vaststelling van de woonvisie in juni.

Woningmarktafspraken regio Haaglanden

In april 2020 is de raad geïnformeerd over de planning en het proces rondom de nieuwe woningmarktafspraken. Met de nieuwe woningmarktafspraken werken de gemeenten in de regio Haaglanden de gemaakte afspraken uit het convenant "Gaten dichten in Haaglanden" verder uit. De gemeente doet samen met de woningcorporaties en huurdersorganisatie een bod naar de regio gericht op het verbeteren van het (sociale)woningaanbod in Haaglanden. De onderbouwing van het bod vloeit voort uit de ambities en uitgangspunten zoals beschreven in de woonvisie. De gezamenlijke biedingen van de gemeenten in Haaglanden moeten in oktober 2020 leiden tot een regio akkoord. Hierover wordt de raad in oktober 2020 ook geïnformeerd.

Regionale prestatieafspraken 2020-2023

De regionale prestatieafspraken zijn verlengd tot 2021, omdat er nog geen nieuwe afspraken zijn gemaakt in de regio. Dit omdat iedere gemeente al stevige lokale prestatieafpraken maakt en omdat er regionaal woningmarktafspraken worden gemaakt over de sociale woningvoorraad (zie actie Woningmarktafspraken Haaglanden). Afgesproken is om dit jaar Regionale Samenwerkingsafspraken (RSA) te maken. De afspraken gaan over de volgende thema's: duurzaamheid, doorstroming, woonruimteverdeling en de huisvesting van kwetsbare huurders. De verwachting is dat dit in het vierde kwartaal 2020 leidt tot afspraken.

Rapportage voortgang en halfjaarlijkse actualisa­tie ontwikkeling woningbouwvoorraad.

In mei 2020 ontvangt de raad de Infographic Monitor Wonen. Met de infographic heeft de raad in een keer zicht op de ontwikkelingen in de woningvoorraad van onze gemeente. Deze factsheet wordt twee maal per jaar geactualiseerd (mei en november) en ter informatie aan de raad aangeboden.

Uitvoeren besluiten over realisatie sociale huur

Realisatie woonzorggebouw bij verkeerstoren in Nootdorp

Het woonzorggebouw bij de verkeerstoren in Nootdorp wordt een kleinschalige voorziening voor mensen met geheugenproblemen. Het project wordt gerealiseerd door een zorgleverancier (Dagelijks Leven) in samenwerking met een projectontwikkelaar (Amvest). De bestemmingsplanprocedure is afgerond, de grond is overgedragen en voorbereidingen voor de bouw zijn in volle gang. De oplevering wordt eind 2020 verwacht.

Realisatie sociale woningen Gildehof in Nootdorp

Het Gildehof is een nieuwbouwwijk van ruim 100 woningen, waarvan 21 woningen in de sociale sector, in Nootdorp. De woningen komen in drie fasen tot stand. De woningen uit de eerste fase zijn eind 2019 opgeleverd. De bouw van de tweede en derde fase is eind 2019 gestart, wat resulteert in een verwachte oplevering medio 2021.

Afspraken over realisatie sociale (huur)woningen op de locaties Stanislas I, Tuindershof, De Scheg, Vrijenban II

Overeenkomstig de UItvoeringsstrategie Wonen en (na vaststelling in juni) de Woonvisie Pijnacker-Nootdorp worden bij ieder project afspraken gemaakt over het woningbouwprogramma. Voor Tuindershof en de Scheg zijn deze afspraken inmiddels gemaakt. Voor Stanislas I en Vrijenban II zijn nog geen afspraken gemaakt. Deze worden in de loop van 2020 verwacht.

Hoofdactiviteit (rol): 3. Regisseren uitbreidingen in nieuwe woonmilieus

Uitvoeren besluiten over realisatie sociale huur

Overeenkomst (sociaal) woningbouw-programma Vrijenban II (108-'19)

De gesprekken met de ontwikkelende partij nemen meer tijd in beslag dan vooraf gepland. Er is dan ook nog geen anterieure overeenkomst gesloten als gevolg van verschil van inzicht in o.a. garanties en kostenaspecten. In het tweede kwartaal wordt duidelijk of het project wel, niet of in aangepaste vorm door zal gaan.

Voorbereiden en organiseren rand­voorwaarden voor realisatie woning­bouw­projecten

Start verkoop woningen in De Scheg

In de raad van september 2019 is de gebiedsvisie vastgesteld en in november 2019 is het voorontwerp bestemmingsplan vrijgegeven voor inspraak. Het ontwerp bestemmingsplan wordt in juni 2020 ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Start verkoop woningen staat gepland voor het eerste kwartaal 2021. De oplevering van de eerste woningen wordt verwacht in het tweede kwartaal 2022.

Start verkoop en bouw tweede fase vrije sector woningen Park van Buijsen

De 47 woningen in fase 2 zijn allemaal verkocht. De bouw start medio 2020. In het tweede kwartaal begint de verkoop van 42 woningen in fase 3. De planning is dat de bouw van deze fase start aan het eind van het jaar. De start van de verkoop van fase 4 (42 woningen) zal worden bepaald aan de hand van het verloop van fase 3.

Start verkoop en bouw sociale en vrije sector woningen in Tuindershof

Voor Tuindershof zijn twee overeenkomsten van belang voor de bouw van sociale woningen. Dat zijn de samenwerkingsovereenkomst met de Ontwikkelingscombinatie Tuindershof (OCT) en een overeenkomst met Rondom Wonen. De OCT is in overleg met Rondom Wonen over een overeenkomst voor de afname van de sociale huurwoningen. Voor Tuindershof-Zuid wordt een grondaanbieding voorbereid. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2021 gestart wordt met de bouw van de woningen.

Vaststelling bestemmingsplan De Scheg

Het voorontwerpbestemmingsplan is in november 2019 vrijgegeven door de raad. De inspraak- en overlegreacties worden beantwoord, waarna het ontwerpbestemmingsplan in juni aan de raad wordt aangeboden. De vaststelling van het bestemmingsplan staat gepland voor november. Daarmee verloopt het proces conform planning.

Start sanering Centrumlijn-Zuid

De Centrumlijn is een locatie in Keijzershof nabij de halte van de RandstadRail. De locatie bestaat uit een noordelijk en een zuidelijk deel. In 2019 is gestart met de voorbereiding van de ontwikkeling van beide delen van de Centrumlijn. In december 2019 is voor het zuidelijk deel een ontheffing op grond van de Wet Natuurbescherming ontvangen van de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) voor het verwijderen van groen. De kapvergunning is noodzakelijk om het gebied te kunnen saneren. Er is bezwaar ingediend tegen de verleende vergunning. De kap wordt voorzien in het najaar van 2020, na het broedseizoen. Verwacht wordt dat in 2021 wordt gestart met de sanering, gevolgd door voorbelasting in 2022.

Vaststelling bestemmingsplan Vrijenban II

Met het opstellen van het bestemmingsplan wordt gestart zodra de overeenkomst met de ontwikkelende partijen is gesloten. Deze overeenkomst is nog niet tot stand gekomen (zie ook actie Overeenkomst (sociaal) woningbouwprogramma Vrijenban II). Daardoor kan ook nog niet gestart worden met het bestemmingsplan. De start van het bestemmingsplan (of omgevingsplan) zal naar verwachting niet eerder dan na de zomer 2020 plaatsvinden.

Rapportage voortgang en halfjaarlijkse actuali­satie projecten en grondexploitaties

Twee maal per jaar wordt de raad geïnformeerd over de voortgang en actualisatie van de lopende projecten en grondexploitaties. De eerste halfjaarrapportage is in mei 2020 aan de raad aangeboden.

Start bestemmingsplan Hart van Nootdorp (brandweerlocatie Nootdorp e.o.)

Het bestemmingsplan start nadat de gebiedsvisie voor Hart van Nootdorp is vastgesteld. De gebiedsvisie staat gepland voor november 2020, het voorontwerpbestemmingsplan zal dan in het eerste kwartaal van 2021 aan de raad worden aangeboden.